Niet voor niets mochten wij in 2011 het predicaat hofleverancier ontvangen!

Met behulp van de beste grondstoffen die verkrijgbaar zijn en op tijden dat de meeste mensen heerlijk liggen te slapen wordt bij ons fantastisch brood gebakken. In een proces dat ongeveer 4 uur duurt krijgt ons brood het fijnste aroma, de mooiste structuur, prettige kauweigenschappen en een fantastische smaak en malsheid. Ook nog na enkele dagen, of bijvoorbeeld nadat u het in de diepvries heeft bewaard.

Waarom Bakkerij van der Wal Jolink? Wij houden van smaak, u toch ook?

Onze website is ontworpen en gerealiseerd door DENNISPRINS.NL, website laten maken in Apeldoorn


HISTORIE

In ons lange bestaan is er natuurlijk veel gebeurd. Een beknopt overzicht vindt u hieronder op de tijdlijn. Voor ons 100-jarig bestaan hebben we een versalg gemaakt waarin de eerste eeuw uitvoerig is beschreven. Als u daarin geïnteresseerd bent kunt u deze hier vinden.

Aanvraag-predicaat-hofleverancier

 

1911

Oprichting

Op 11 maart 1911 is de basis gelegd voor onze bakkerij
Evert Jan Jolink kocht een pand aan de Zwolscheweg 95 te Apeldoorn om een bakkerij met woonhuis te stichten.

1911

Moderniseren

10 jaar na oprichting plaatste de ambitieuze Ever Jan Jolink een 2 pk electromoer om verschillende machines aan te drijven. Zo ontstond E.J. Jolink's Electrische Brood-, koek-, beschuit- en banketbakkerij.

1921

Verhuizing

Evert Jan verhuisde zijn bakkerij in 1930 naar een nieuw en groter pand in dezelfde straat. Zwolscheweg 66 te Apeldoorn.
De Zwolscheweg werd later omgedoopt tot Koninginnelaan en het pand dat oprichter Jolink in 1930 betrok is het onderkomen voor onze bakkerij geweest tot 2006

1930

oprichting cooperatieve bakkerij

Veel Apeldoornse bakkers hadden in deze tijd moeite om bakkers te vinden. Personeel was schaars. Om dit op te vangen werd op 17 oktober 1956 de coöperatieve bakkerij De Halm opgericht.
Evert Jan Jolink was vanaf het begin penningmeester van deze organisatie en zijn winkel betrok ook brood van de coöperatie.
Het leuke is dat het initiatief voor de coöperatieve bakkerij lag bij Sjoerd van der Wal. De opa van de huidige eigenaar en de schoonvader van de kleindochter van Evert Jan.
Kleine wereld?

1956

Bakkerij gaat over van vader op zoon

In 1957 neemt zoon Gerrit Willem Jolink de bakkerij over van zijn vader.

1957

Gerrit Willem Jolink overlijdt

Op 24 december 1964 Gerrit Willem Jolink op 48 jarige leeftijd. Zijn vrouw Alie Klomp zet de zaak zelfstandig voort totdat dochter Lidy en haar man Dick van der Wal de bakkerij op 1 november 1968 overnemen.

1964

Bakkerij van der Wal Jolink

Dick en Lidy maken zich los van de coöperatieve bakkerij De Halm en bakken vanaf 1970 weer alles zelf. De naam van de bakkerij wordt veranderd in Bakkerij van der Wal Jolink
In die tijd mochten ze alleen vloerbrood bakken omdat busbrood exclusief was voor de coöperatie. Deze exclusiviteit werd opgeheven in 1976 maar zelfs nu nog hebben wij meer vloerbrood dan de meeste andere bakkers.

1970

Opening eerste filiaal

In een nieuwe woonwijk in Apeldoorn werd een filiaal geopend op winkelcentrum De Maat

1977

Opening tweede filiaal

De nieuwe woonwijk groeit en er wordt een nieuw, groter winkelcentrum gebouwd in de wijk De Maten. Winkelcentrum De Eglantier. Ook hier wordt een filiaal gevestigd

1980

Het centrum van Apeldoorn: De Stadsbakkerij

In 1993 werd er nog een stap gezet. Aan de Deventerstraat 1 in Apeldoorn wordt de Stadsbakkerij geopend.

1993

Een nieuwe generatie

In 1999 wordt het stokje overgedragen aan Corry en Peter van der Wal. Binnen de familie maar 'schuin' overgestoken naar een neef waardoor er geen Jolink meer achterblijft in het bedrijf.
De naam en het imago van Bakkerij van der Wal Jolink is in de jaren dat Dick en Lidy de bakkerij hebben gerund zo waardevol geworden dat de handelsnaam gekoesterd en gehandhaafd wordt.

1999

verhuizen van de bakkerij

Nadat de productie van brood en banket bijna 100 jaar lang in hetzelfde pand zat als de oudste winkel werd het tijd om dit te veranderen. De ruimte werd te klein, het pand voldeed niet meer aan de kwaliteits- en hygiëne eisen van deze tijd en vanwege de groei veroorzaakten we steeds meer overlast in de buurt. We kochten het pand van de Apeldoornse Ladderfabriek aan de Lage Brink 16 in Apeldoorn en verbouwden deze tot een mooie ruime ambachtelijke bakkerij waar we weer vele jaren vooruit zouden kunnen.

2006

verhuizing van de winkel aan de Koninginnelaan

Toen de bakkerij verhuisd was moest de winkel er ook aan geloven. Met pijn in ons hart verlieten we de mooie locatie op de hoek met de Prins Mauritslaan voor een kleinere winkel een stukje verderop in de straat.
Ondanks dat de nieuwe winkel minder op viel is het toch een succes gebleken. We denken zelf omdat we hier, als een van de eersten in het land, een service op maat winkel maakten waardoor we klanten de aandacht konden geven die ze verdienden zonder dat andere klanten daardoor langer moesten wachten.
Ook het feit dat we dichter bij slagerij Lautenschutz kwamen te zitten heeft meegeholpen aan het succes.

2006

predicaat hofleverancier

In dit jaar bestonden we 100 jaar en hebben we het predicaat hofleverancier mogen ontvangen.
Het leuke is dat we al sinds mensenheugenis leveren aan de Koninklijke familie maar nu mochten we ons voor het eerst ook echt hofleverancier noemen.

2011

Oei! een moeizame periode vanwege een mislukte overname

In dit jaar dachten we een mooie deal te sluiten met een bakker uit Bathmen die een bakkerij met 3 winkels had. Deze hebben we geprobeerd over te nemen maar dit is helaas mislukt. Het juridisch steekspel dat volgde heeft lang geduurd en heeft destijds de meeste reserves van onze bakkerij opgeslokt. Een moeizame maar ook leerzame periode.

2012

Aankoop van een winkel in Deventer

Dit jaar hebben we een winkel kunnen overnemen vanuit een faillissement van een collega bakker. Dit is onze eerste winkel in Deventer op winkelcentrum Keizerslanden.
We reden toch al dagelijks naar Deventer voor levering aan het Deventer Ziekenhuis dus dit is een mooie aanvulling

2013

Overname 3 winkels van Bakker van Beek

Na het mislukte overname avontuur een paar jaar geleden heeben we dit jaar 3 winkels overgenomen gevestigd in Elst, Lent en Gendt.
Met name de eerste 2 winkels doen het goed. Hiermee hebben we ons marktgebied een heel stuk kunnen uitbreiden.

2014

opening nieuwe winkel in het centrum van Deventer

Een pand te huur op de hoek van de WALstraat en het WALtorenpad. Daar moeten we als bakkerij van der Wal Jolink natuurlijk zitten.
Dit is de tweede winkel in Deventer en de eerste die we volledig in eigen beheer hebben ingericht. Geen interieurbouwer aan te pas gekomen. Onze eigen timmerman heeft alles zelf gemaakt.

2017
2024